2010. november 23., kedd

váratlan szaporulat

A nagyban a beindítása óta eltelt közel három év alatt csak az ancik szaporodtak. A pontylazacok ívása számára kedvezőtlenül kemény vízben nem is számítottunk rá, meg aztán a sok páncélos harcsa alapos takarító munkát végez az aljzaton ahhoz, hogy a szabadon ikrázók, de akár a levélre ikrázók számára is nullára csökkentse a szaporodás esélyét. Az anciknak ott az üreges mangrove, oda mást nem engednek be.

Nemrég az új növényekkel betettünk egy kétökölnyi jávai mohát. Ezt sokan használják arra, hogy a lesüllyedő ikrákat elrejtse, megvédje a kifejlett példányok éhes szája elől, ezért a szaporítómedencékben gyakran előfordul. Mi is ezért vettük, de csak arra az időre tettük be a 450-esbe, amíg a külön 30 literes szaporító-akváriumot be nem indítjuk. Nem is számítottunk rá, hogy már itt is elősegíti az ikrák és az ivadékok túlélését, pedig így történt.

Tegnap reggel Ági észrevett a jávai moha környékén egy kb. 1 cm-es ivadékot, amelyről egyelőre nehéz megállapítani, hogy kinek a gyereke, de a viselkedése alapján leginkább a császárlazacokhoz hasonlít. Reméljük, túléli azt az időszakot, amíg még zsákmány-méretű.