2010. október 10., vasárnap

aljzattisztítás és vattacsere

Az utolsó bejegyzés óta most készülök először vízcserére. Feltöltöm a 60 literes hordót a slaggal, nyomok bele 15 ml Aquatan-t, és egy napig állni hagyom, hogy kiszellőzzön belőle a klór, és szobahőmérsékletűre melegedjen.
A vízcserénél használt pumpát ilyenkor kézzel irányítva erős vízsugárral egy picit felkavarom a kavicsot az akvárium alján, hogy a leülepedett kosznak esélye legyen utat találni a belső szűrő beömlőnyílása felé. Az üveg melletti részen az üvegre tapadt algát is lekapja a kavargó kavicsáradat, utána nem is rendezgetem vissza simára, egyrészt a harcsák majd elegyengetik turkálás közben, másrészt az ancik imádják az addig elérhetetlen üvegfelületről leeszegetni az algát.
Az aljzatkavarás után jelentősen lecsökken a látótávolság, de csak pár óráig, és a halakat egyáltalán nem zavarja. Utána a szűrőben kicserélem a fehér szűrővattát, és a takarítás ezzel meg is van.
A múltkori börzén beszerzett növények között volt némi békalencse. A garnélákhoz került a nagyja, de már a 450-esben is egész komoly telepet alkot. Örülni fognak neki a balták, ők elég rosszul viselik az új fénycső-reflektort, erős nekik a fény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése